Faydalı Model Tescili?
Faydalı model kısaca Dünyada ve Türkiyede ilk kez üretilen, sanayiye uygulanabilen buluşlardır. Faydalı model tescili ise bu buluşların sahiplerine ürünlerini üretme pazarlama hakkını sağlamaktadır.
Faydalı model Tescili işlemlerinde patent tescilinde aranan şartlardan, tekniğin bilinen durumunu aşma kriterinin aranmamaktadır. Yapılan ürünün yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik şartlarının olması bu tescilin gerçekleşmesi için yeterlidir.
Kimyasal maddeler, usüller ve formüller hariç patente konu olabilecek teknik gelişmeye sahip bütün ürünler için faydalı model belgesi verilebilir. Bu belge buluşların sahiplerine 10 yıl süre ile bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmaktadır.
Teknoloji alanında bir problemin çözülmesi amacıyla geliştirilen spesifik çözümlere buluş denir. “Buluş” faydalı model ve patentin temelini oluşturur. Bir işin gerçekleşmesinde kullanılan yeni yöntemler ve metotlar buluş olarak kabul edilebilir. Yeni bulunan ürünler, insanları buluş yapma faaliyetini özendirmek için patent veya faydalı model belgesi verilerek korunur.
Faydalı Model Tescili Nedir?
Patent tescili kriterlerinden yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterini sağlayan ürünler için verilmesi düşünülen, buluş sahibinin ürettiği ürünü üretme ve pazarlama haklarını 10 yıl süre ile koruyan bir belgedir. Yurtiçinde özellikle Küçük ve orta büyüklükte ki işletmelerimiz üretmiş oldukları yeni ürünler için daha az maliyetle koruma elde etmek için bu belgelendirme sistemini kullanmaktadırlar. Faydalı model tescili konularına kimyasal maddeler ve üretim usülleri dahil değildir.